Drink zodat je geen dorst hebt

Ken je die momenten, dié momenten waarin je iets zoekt maar niet weet waar je het moet vinden. Je snakt ernaar en je zoekt het overal. Soms denk je het gevonden te hebben voor een korte of langere tijd, maar wanneer het er niet meer is blijf je leeg en zoekend achter, net als tevoren. Je hebt gezocht en gevonden, maar het is niet gebleven. Je vond het niet in jezelf, niet bij mensen, niet in afleidingen, niet in de natuur, niet in geld en bezit, niet in een ver vakantieland. Al zou je naar de maan gaan, zelfs daar zou je het niet vinden.

Rusteloos loop je rond, misschien wel wanhopig, verlangend, gefrustreerd, eenzaam, verdrietig. Deze momenten waarin het leven teleurstellend, kansloos of ver weg lijkt. Wat nu? Wat te doen in die momenten? Wat doen als je dorstig bent naar innerlijke bevrediging (rust, geluk, liefde, hoop, zekerheid, erkenning, vrede). Naar welke bronnen ga je om water te putten voor jouw dorst?

Ja er zijn genoeg bronnen, uitnodigende en verleidelijke bronnen die zich in momenten van innerlijke onrust aanbieden als dorstlessend. Laat me een paar bronnen noemen:

Bron 1 biedt zich aan als vriendschappelijk en nodigt je uit om je te richten op mensen. Zij zegt: zoek je troost en liefde bij mij, hier vind je veiligheid en geborgenheid. Geef je over aan mij, ik zal er altijd voor je zijn, je kunt leunen op mij. Zo ben je niet alleen.


Bron 2 biedt zich aan als tijdvullend en nodigt je uit om je te richten op activiteiten. Zij zegt:zoek je ontspanning bij mij, hier vind je afleiding. Geef je zorgen aan mij, hier kun jevergeten, ik zorg ervoor dat je bezig blijft. Zo kom je de tijd wel door.

Bron 3 biedt zich aan als status en nodigt je uit om je te richten op werken. Zij zegt: zoek je houvast in mij, hier kom je tot je recht, hier word je gezien, hier zul je uitblinken. Ik geef jou een vaste grond onder je voeten, zo kom je ver in je leven.

Bron 4 biedt zich aan als rijkdom en nodigt je uit om je te richten op bezit. Zij zegt: zoek je geluk in mij, hier vind zekerheid, hier word je onafhankelijk, hier kom je nooit tekort, ik maak je dromen levend. Zo lukt je alles.

Wat vind je ervan? Heb je al eens gedronken van die bronnen en hebben ze jouw dorst gelest en zo ja, voor hoelang?

Deze bronnen beloven veel en lijken de oplossing, maar het nadeel is dat zij jou niet voor 100% kunnen beloven dat ze tijdloos/oneindig zijn. Ook hebben ze niet genoeg 'water' om jouw dorst te lessen.

Het leven van menig mens bestaat uit het najagen van dromen en het koortsachtig zoeken naar innerlijke bevrediging. Vaak worden bovenstaande bronnen leeggedronken, ja zoals ik het zeg, LEEG gedronken. De bron gaf tijdelijke vervulling en laat de mens dorstig achter, zodat de mens weer op zoek gaat.....naar een andere bron. Zie Jeremia 2:13


Er is zoveel over te zeggen, zoveel reden om op te staan en mensen te wijzen op een bron
die maar zelden geraadpleegd wordt, een bron die niet direct voor de hand ligt, die niet gevonden wordt tussen tijdelijke bronnen en die zich niet zomaar laat vinden.

Deze bron verschilt van de vele andere bronnen. Zij noemt zichzelf levend water, LEVEND water, water dat leeft, water dat leven geeft.

Zij is bodemloos en tijdloos, zij is vol van verfrissend, stromend, sprankelend water...dorstlessend water. Zij geeft leven, tijdloos leven en zij roept: kom bij mij en drink van het levend water, drink zoveel als je wilt, ik heb genoeg. Mijn levend water zal jouw dorst lessen op de momenten dat je het drinkt.

Drink het in de morgen zodat je sprankelend de dag begint. Drink het wanneer je merkt dat je dorst begint te krijgen, het zal verfrissen. Drink het wanneer je op het heetst van de dag uitgeput dreigt te raken, het zal je nieuwe energie geven. Drink het wanneer leegte je overvalt, het zal je verzadigen. Drink het wanneer je vervuild bent geraakt, het zal je reinigen.

Drink, zodat je geen dorst hebt.

Jezus zegt: drink ten alle tijden van Mij en je zult leven!! Zie Johannes 4:10-15, Johannes

7:37,38

Auteur: Simone Romijn
Datum: November 2008
Homepage: http://home.wanadoo.nl/simoneromijn/ 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn